Kendi Yağın Var mı?
Kendi Yağın Var mı?
Hikayedeki güvey İsa Mesih’tir
İsa Mesih dünyaya bir kere geldi, gelin istemeye. Sevgisini ıspatlamaya. Bizi çağırmaya. Başlık parası olarak kendi hayatını vermeye. Ve ikinci defa gelecek, seçilmiş halkıyla nikah kıymaya, bizi kendi evine götürmeye, verdiği sözü yerine getirmeye. Ve bu benzetme o günü, İsa’nın ikinci gelişini canlandıran bir benzetmedir.
Bu olaylar ne zaman olacak?
Aslında biraz önce İsa’nın öğrencileri kendisine bu soruyu sordular (24.3). Cevap olarak İsa Mesih Matta’nın 24üncü ve 25inci bölümlerde 5 farklı benzetmeyi anlatıyor. Bu iki bölümü basitçe özetlemek istersek, 24ü bölümde ‘ne zaman’ sorusuna bir cevap verilir, ve 25i bölümde ‘nasıl olacak’ sorusuna cavaplanıyor.
Kendi kaynakların var mı?
Burada kişisel sorumluluk vurgulanmaktadır. Buradaki on kız yüzeysel olarak aynıydı, her birinin bir kandili vardı, hepsi de güveyi bekliyorlardı. Aynı şekilde sözde Hristiyan, sözde dindar, Pazar günlerinde kiliseye katılan çok kişi var. Yüzeysel olarak buradaki herkes gibi gözüküyorsun, ama yüreğinde yağ var mı, bir içerik, bir samimiyet, bir kök var mı? Bazı şeyler ödünç alınamaz.
Kendi imanın var mı? Mesih’le olan kişisel bir ilişkin var mı gerçekten? Kendi her gün Tanrı’nın sözünden kopardığın taze bir sözün var mı gerçekten? Kendi dua yaşantın var mı?Kendin için Kutsal Ruh’la doldun mu? İsa gelince girmek isteyip de giremeyecek insanlar olacak.
İmanla yürümek uzun vaadelidir. Hesaplamak gerekiyor.
Ne yazık ki Hristiyan maratonunda bir sürü başlayan ama bitirmeyen insanlar var. İsa bunu baştan bilmemizi istiyor. Çetin ve engebeli olacak. Her başlayan bitirmeyecek. ‘Sonuna kadar dayanan kurtulacaktır.’
Tanri”nin egemenliginin bir kapısi var ve o kapı kapanacak. 2i şans yok.
Bir kapı var. O kapı şimdilik açıktır. Zaman varken girmek isteyen girsin, katılmak isteyen katılsın, o kapıda ne kimlik ne de pasaport sorgulanır, ırk ve dil fark etmez, herkes bu şölene davetlidir.
Fakat ne yazık ki bir gün o kapı kanacak. O gün İsa’nın ikinci gelişinde.
İsa kurtuluşu yeniden tanımlıyor.
Güvey’le birlikte şölene girdiler. Sadece ve sadece İsa Mesih’I tanıyarak Tanrı’nın egemenliğine girebiliriz. Zengin fakır, ahlak sahibi yada çapulcu fark etmez, tek bir şart var; Mesih’i tanımak ve tanınmak.
Yaşam Grupları için Sorular
Bu benzetmeden seni en çok etkileyen nedir?
Sence Yahudiler bu hikayeyi duyunca ne derlerdi? Ne düşünürlerdi?
İsa Mesih’in ikinci gelişinde neler gerçekleşecek?
Rab’le olan ilişkini nasıl geliştiriyorsun?
Dua yaşantın nasıl gidiyor?
Kişisel olarak Kutsal Ruh’la dolmayı öğreniyor musun?
En büyük korkun nedir?